Liefste mama en papa,

Bewaar deze brief alsjeblieft op een veilige plaats, zodat je hem kan lezen en opnieuw kan bovenhalen wanneer het zwaar wordt en wanneer je je slecht voelt.

 1. Verwacht alsjeblieft niet te veel van mij als pasgeboren baby, of van jezelf als nieuwbakken ouder. Geef ons allebei zes weken cadeau. Zes weken voor mij om te groeien, te ontwikkelen, om stabieler en voorspelbaarder te worden. En zes weken voor jou om te rusten, te ontspannen en je lichaam de tijd geven om terug in de plooi te vallen.
   
 2. Alsjeblief, voed me als ik honger heb. Ik heb nooit honger gehad in je buik, en de klok en het begrip tijd zeggen me helemaal niets.
   
 3. Alsjeblief, hou me vast, knuffel me, kus me, streel me en zing voor mij. Ik zat altijd lekker knus in je buik, en ik ben nog nooit alleen geweest.
   
 4. Alsjeblief, vergeef me als ik vaak huil. Ik ben geen tiran die naar je toe is gestuurd om je leven tot hel te maken, maar de enige manier waarop ik je kan vertellen dat er iets scheelt is door te huilen. Blijf bij me en binnenkort, als ik wat groter ben, zal ik steeds minder huilen en zal je steeds meer van mij terugkrijgen.
   
 5. Alsjeblief, neem je tijd om te ontdekken wie ik ben, hoe ik van jou verschil, en hoeveel ik je kan bijbrengen. Bekijk me aandachtig, en ik zal je vertellen hoe je me kan kalmeren, troosten en plezieren.
   
 6. Onthou alsjeblief dat ik veerkrachtig ben en dat ik zal standhouden na de talloze fouten die je sowieso zal maken. Zolang je die fouten maakt uit liefde, zal ik er niet door beschadigd worden.
   
 7. Alsjeblief, wees niet teleurgesteld als ik niet de perfecte baby ben die je had verwacht. Wees niet teleurgesteld als jij niet de perfecte ouder bent die je had willen zijn.
   
 8. Verzorg jezelf alsjeblief. Eet gezond, rust, en sport zodat jij het geduld en de energie hebt om voor mij te zorgen als we samen zijn. Het beste medicijn voor een lastige baby is meer rust voor mama.
   
 9. Alsjeblief, maak tijd voor elkaar en voor jullie relatie. Wat heb ik aan tijd met mijn gezin als er geen gezin meer is.
   
 10. Alsjeblief, hou het grotere plaatje in gedachten. Ook al lijkt het nu misschien een eeuwigheid, toch ben ik maar heel kort zo klein. Ook al heb ik jullie leven overhoop gehaald, onthou dat alles voordat je het weet weer in de plooi zal vallen.

En vooral: geniet van mij. Ik zal nooit nog zo klein zijn als nu!

Blijf je graag op de hoogte?